сряда, 18 септември 2013 г.

Остров Реюнион

Реюнион - уникалният остров на контрасти, той е еднo от най-екзотичните места на Земята. Реюнион е френска отвъдморска територия, разположена в близост до оство Мадагаскар. От природогеорграфска гледна точка е част от Африка, но политически е равнопоставена част от Френската република, и като такава има статут на департамент, регион, c представителство във френския парламент и Сенат. Реюнион е част от Европейския съюз и валутата е евро.  Включен е в списъка на Световното културно наследство на човечеството по време на 34-ата сесия на Комитета на ЮНЕСКО, заради своя национален парк на тропическите гори.

Реюнион е едно от най-запазените места в Индийския океан. Островът е известен с действащия си вулкан. Най-горещият период през годината е от Декември до Март, когато температурата е около 30°C. Най- благоприятните месеци за почивка са месещите юли и август, когато температурата е 24 –26°С. Столицата е Сеинт Денис, основния език е френски. 

Вулканичният остров датира от преди повече от 3 милиона години. Площта му достига 2 512 квадратни километра, като дължината на бреговата ивица е 210 километра. Островът е известен с богатата флора и фауна, в която има видове, които не се срещат никъде другаде по света. Високите планински върхове и стръмните хребети, както и действащият вулкан са достатъчно предизвикателство за любителите на приключенията и екстремните изживявания. Едно от малкото останали девствени места, събрало в себе си 1001 лица.
Преди колонизацията островът е бил необитаем и първите заселници са били френските колонизатори и роби от Африка, работещи в плантациите от кафе и захарна тръстика, в средата на 17 век. Робството е премахнато през 1848г. Островът се е наричал Маскарен, (на името на откривателя Педро Маскареня) след това Бурбон, като сегашното си име носи именно от края на робството. Населението днес е 833 000 души, с изключително разнообразен етнически състав.
Днес на острова се организират много екскурзии до трите кратера, лунния пейзаж на вулкана, резерватите, старите индийски храмове, ванилови плантации, запазени колониални къщи, водопади, джунгли и още много други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар