вторник, 17 септември 2013 г.

Остров Мавриций

Остров Мавриций е малък, мултикултурен остров в Индийския океан, източно от Мадагаскар и югоизточно от Сейшелските острови. Мавриций бил необитаем, докато през 1598 г. пет кораба на холандския военноморски флот се отклонили от курса си по време на циклон и така достигнали земите на острова. Почти век по-късно той отново останал безлюден поради тежки климатични условия. През 1715 г. острова минава под френско владение с ново име Ил дьо Франс, а през 1810 под британско. От този момент нататък, островът е преименуван отново на Мавриций и остава под контрола на британците до неговата независимост през 1968 г. Мавриций е известен като единственото местообитание на Додо. Тази птица е била лесна плячка за заселниците поради теглото си и неспособността си да лети и един от най-ранните примери на животно изчезнало поради действията на хората. 

Мавриций
 
Мавриций

 Мавриций

Остров Мавриций (заедно с островите Реюниън и Родригес) е част от Макаренския архипелаг, разположен в югозападната част на Индийския океан и възникнал в следствие на множество подводни вулканични изригвания преди около 10 млн години. Най-близкият до Мавриций континент е Африка, а на 900 км. от него са земите на остров Мадагаскар.

Населението на Република Мавриций е общо 1 288 000 души (2009). Етническият състав на населението е разнообразен. Доминират индомаврицийците (68%), потомци на индийски наемни работници, докарани насила на островите през XIX в. Втората по големина етническа група (27%) е със смесен произход- маврицийци-креоли.Официалният език е английския, други езици: френски-креолски, бихари, хинди, тамилски. Основните религии са индуизъм, християнство (католици), ислям (сунити).

Мавриций не предлага само приказно красиви плажове, палми и хотели. Благодарение на силното влияние на Великобритания и Франция, както и на техните предшественици – датчаните, на острова можете да видите съхранени останки от първите селища и от внушителните имения, строени преди векове. Най-значими сред тях са руините на имението Балаклава, разположено на няколко метра от Залива на костенурките (кръстен така през XVI от португалците, заради големия брой костенурки, обитаващи тази част на Мавриций), и Датските руини в близост до пристанището, които са от първото основано на острова селище (от началото на XVII в.). 
 
Един от крайъгълните камъни в историята на Мавриций, и съответно една от най-ценните забележителности на острова, са кулите Мартело. От общо пет, построени от британците в периода 1832 – 1835 г. в близост до Порт Луи, са оцелели само три. Едната от тях е реставрирана и е превърната в музей. На няколко километра от тях е едно от главните рибарски селища на острова – Маебург, основано във великолепния залив „Grand Port“ през 1804 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар