вторник, 17 септември 2013 г.

Канарски острови


Канарските острови са архипелаг в Атлантическия океан и една от автономните области на Испания. Разположени са на 100 км от брега на Африка и са испанско владение от 1405 г. Името им идва от порода кучета, селектирана за охрана на каторжници. Според легендата на коренните жители, на връх Тейде живее богът, родител на седемте острова. Сянката която Тейде хвърля е 200 километра на вътре в океана. Площта им е 7273 км². Най-големият остров и най-населеният Тенерифе. Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария. Изградени са от базалт. Тропически климат и растителност (банани, цитрусови, лозя,тютюн). Важна транзитна база (пристанището на Санта Крус де Тенетифе и Пуерто де Лас Палмас).



Канарските острови
Често наричат Канарските острови Европейските Хаваи. Благодарение на постоянния, мек и сух климат  на Канарските острови никога не е прекалено горещо или студено. Средномесечната температура на въздуха не пада по-ниско от 21°С (през декември – февруари) и не се вдига по-високо от 28°С (през юли – август).
А температурата на водата в крайбрежната зона незначително се колебае около 20°С, затова да се къпите в океана можете през цялата година.
Уникалните природни условия ежегодно привличат милиони туристи, спасяващи се от студа и влагата на континенталната зима. Достъпността , великолепните плажове, екзотичните субтропически ландшафти с вулкани и гори, добре развитата туристическа инфраструктура, която служи за пример на много страни – всичко  това прави Канарските острови важен център на европейския туризъм.
Тенерифе

Тенерифе е най-големият и населен канарски остров с площ от 2 034 km² и население 908 555 души (2011). Намира се в Атлантическия океан на 300 км западно от бреговете на Африка и 1300 км югозападно от континентална Испания. Най-голям град е Санта Крус де Тенерифе, който е и една от двете столици на автономията Канарски острови.
Поради мекия си тропичен климат е наречен „островът на вечната пролет”.
Основно перо в икономиката на Тенерифе е туризмът. Островът се посещава от над 5 млн души годишно – най-много от всички канарски острови. Освен плажният отдих, интерес за туристите представлява и вулканът Тейде, карнавалът в Санта Крус, старинната архитектура и др. Развити са и земеделието, риболовът, търговията и промишлеността. Като всички острови от архипелага, Тенерифе е частично безмитна зона.
Испанците превземат Тенерифе в края на 15 век след двугодишна битка с местните гуанчи – народ с неизяснен произход. При пристигането на европейците, гуанчите живеят още в каменната ера – обитават пещери, обличат се в животински кожи и не познават металите, но оказват сериозна съпротива на завоевателите си.

Гран Канария е вторият най-населен остров на архипелага, след Тенерифе.  На острова се намира  най-големият град на Канарските острови  -  Лас Палмас де Гран Канария, с население почти 400 000  души.  Площта на острова е 1560 кв.км.  известен е с името  "малък континент",  заради разнообразната природа  и  климат,  въпреки малките му размери.  Гран  Канария  може  да  предложи  на  туристите пустинни гледки,  райони  с  тропическа зеленина,  снежни върхове  и  остри зъбери,  които сякаш се потапят  в  пясъчните брегове  на  Атлантика.  Растителността на острова може да бъде видяна на далечни кътчета, като Америка,  Европа  и  Африка.  Можете да видите  дефилетата  на  Tejeda с бадемови дървета,  и   котловината  Mogan  с  култивирани  овошки.

Гран Канария
Лансароте е най-източният от Канарските острови, посещаван основно от туристи от  Северна Америка.  Населението му е малко над 130  хиляди  човека,  а  площта му  е 845 кв.км.  Релефът на Лансалоте наподобява  лунния пейзаж  и  разполага с около 300  вулкана.  Макар че всички острови  на  архипелага са с вулканичен произход,  Лансалоте  усеща най-често  силата на природата  чрез множеството вулканични изригвания  на  своята  територия.  През 18-ти и 19-ти  век  заради  вулкани  около 200 кв.км.  са  изгорени.
Лансароте
На острова се намира  националният парк Тиманфая,  който се състои от застинала вулканична лава.  В парка могат да се видят  Огнените планини, които сякаш пресъздават Земята по време на праисторическото й минало,  с огромни червени кратери. Лансароте  е  малък като размери, затова за туристите е лесно да го обиколят пеша  или  на камила.  Можете да разгледате  и  пещерата  La Cueva de los Verdes,  създадена от горещата лава преди три хиляди години.
 Пещерата  La Cueva de los Verdes
Под повърхността има серия  от  пещери и езера,  а  в  най-северните части на острова се намира Mirador del Rio – точка, от която можете да видите спираща дъха панорама на океана.
Панорама от Mirador del Rio

Фуертевентура е най-дългият от Канарските острови, а също и един от по-слабо населените – извън сезона на острова живеят  по-малко от 100 000 човека.  Островът изумява с красивите си пустинни гледки и се намира само на 90 километра  от  бреговете на Африка.  Той е най-старият на архипелага  и  е  известен със своите дълги  пясъчни плажове  и  кристални води.  Основен транспорт  на  острова са камилите,  които  издържат на горещите и сухи условия.  Тук се намира националният парк  Дюните,  който сякаш пресъздава атмосферата на огромната  Сахара.

 
Фуертевентура

Ла Гомера  е  с  население  едва 22 000 души.  Това е единственият остров  от архипелага,  който не е с  вулканичен  произход.  На острова  се  намира паркът  Гарахонай,  който предлага интересно пътешествие във времето  чрез  папрати,  непокътнати  в  развитието си от времето на динозаврите.  Ла Гомера има интересна култура,  като  населението на островите  общува  по много интересен начин,  чрез свирене с уста,  наречено  силба.  Учениците на острова  даже имат специален предмет в тази област, а много от  възрастните хора на острова  все  още използват свиренето  с  уста при разговори помежду  си.  Островът заема площ от 378 кв. км. и е известен преди всичко с девствената си природа.
Ла Гомера

Ла Гомера

Ла Палма е  наречен  "la isla bonita"  или  "красивият остров",  тъй като  е  най-зеленият от Канарските острови.  През 2002 година островът е обявен за Биосферен резерват на ЮНЕСКО.  Площта му е 706 кв.км  и  включва вулкани,  лаврови дървета,  дерета  и  извори, както и национален парк  La Caldera de Turburiente,  който е масивен  кратер,  сформиран от ерозия,  с периметър 9-10 километра.  Паркът разполага  с  гъсти гори  и  богатство от растения,  над 100.  Островът е истинско  приключение за любителите на дивата природа  и  еко  туризма.

Ел Йеро разположен сред водите на Атлантическия океан на близо 385 км от африканското крайбрежие, той е най-западният остров от архипелага,  с  площ  278 кв.км. Ел Йеро не е гъсто населен остров, едва около 10500 души живеят на него. Близо 90% от тях са испанци, а другите 10% са чужденци, живеещи тук постоянно, привлечени от прекрасното време, красивата природа и спокоен ритъм на живот. Официалният език на Ел Йеро е испанският, а основна религия - християнството. Повечето от местните жители са католици. 

 Ел Йеро


Той е най-младият от островите,  на 1.2 милиона години,  макар че вулканът му  е  сред  най-старите в района.  Най-близо до него се намират островите Ла Гомера и Ла Палма. Островът  е  изключително красив и зелен,  с  богата природа и разнообразна фауна.   Ел Йеро е най-малкият и най-малко познат  от  Канарските острови,  макар че има какво да предложи на туристите.  Красивите  плажове и  гори,  вулканичните кратери и върхове са само част от красотите на острова. Основна атракция за туристите са естествените басейни,  образувани по крайбрежието  на  острова,  а  богатата вулканична почва дава възможност на местните да произвеждат вкусна продукция,  от която изготвят страхотни местни ястия.







Няма коментари:

Публикуване на коментар