вторник, 17 септември 2013 г.

Кабо Верде

Kабо Верде (наричана още Зелени нос) е островна държава сред водите на Северния Атлантически океан в екорегиона Макаронезия, близо до западното африканско крайбрежие. Архипелага се състои от 10 основни острова (9 от тях обитаеми) и 8 островчета, разположени на площ от 4033 кв.км, пръснати срещу бреговете на Сенегал. Те са разделени на 2 основни групи - Неветрени острови (Барлавенту) и Подветрени острови (Сотавенту). Към първа група, най-северната, спадат Санто Антао, Сао Висенте, Санта Лусиа, Сао Николау, Сал и Боа Виста.


Kабо Верде



Kабо Верде
 
Санто Антао
 
Сао Висенте
 
Санта Лусиа
Сао Николау
 
 Сал
Боа Виста
 
Втората група, най-южната на архипелага, се състои от Майо, Сантяго (Сао Тиаго), Фого и Брава. 

Островите са предимно скалисти с вулканичен произход, но действащ вулкан има само на остров Фого - Пику ду Фогу. Сал, Боа Вишта и Майо, които са по на изток, са плоски, песъчливи и сухи. Климата в страната е тропически и топлото време е целогодишно. Температурите варират от 24°C през януари и февруари до 29°C през септември. Септември е най-влажния месец. Независимо от геоложкия си произход, островите предлагат учудващо многообразие от пейзажи - от ефектни декори до красиви планински пустеещи плажове. В действителност, всеки остров на Кабо Верде има своя специфичен характер - буйният и оживен Сантяго, песъчливият и солен Сал, вулканичният Сао Николау и дайвинг рая на Боя Виста. Сао Висенте пък се отличава с пищния си каранавал, който се провежда всяка година през август.

Необитаемите острови са открити от португалеца Антонио Фернандеш през 1445 г. и колонизирани от португалците няколко години по-късно. Благоприятното им географско разположение превръща Кабо Верде в проспериращ център на търговията с роби, но забраната й през 1876 г. довежда страната до икономически спад. Недоволството от управлението на Португалия ескалира и през 1975г. независимо движение извоюва независимостта на републиката. През 20 век тя служи като морски порт.

Населението по островите наброява около 500 000 души, като повечето са потомци на африкански роби с европейци и някои все още говорят на креолски диалект. Другите са черни и само 1% са бели. Столицата е Прая и се намира на най-големият по размер и население остров Сантяго. Тя е най-гъсто населения град. Официалният език е португалският, но се среща и креолски и някои характерни за този район африкански езици.

Много от градовете на островите са запазили португалската архитектура и си струва да се видят. Правителството на Кабо Верде се опитва да развива туристическата индустрия и разширява инфраструктурата опитвайки се да побере по-голям брой посетители, привлечени от тази необичайна, но атрактивна дестинация. Островите са очарователна смесица от африкански и европейски обичаи и поведение. Водите около бреговете са с отлични условия за водни спортове, като уиндсърфинг, гмуркане (с потънали кораби, датиращи от 16 век) и ветроходство. Въпреки това, изолацията на Кабо Верде е благословия, оставяйки тези острови девствени и сравнително неоткрити. Сао Висенте определено е един от най-красивите и си заслужава да бъде посетен. Настаняването е разнообразно и ще задоволи всякакви нужди. 

Островите Кабо Верде са идеално бягство през цялата година с много атрактивни температури, зашеметяващи плажове, тюркоазени води на океана и не на последно място историческата мистерия на колониалните градове като Рибейра Гранде и Миндело - първите европейски градове в тропиците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар